ISMERD MEG! – Szekretár Borbirtok - Blog bejegyzések - Winehub

ISMERD MEG! – SZEKRETÁR BORBIRTOK

ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub közösségét képező pincészetekről olvashattok. Reméljük, hogy az irányított kérdéseken keresztül nem csak a borászatok történetét, de a látásmódját és terveit is megismerhetitek!

1. Meséljetek egy kicsit magatokról. Mióta készítetek bort, hol, milyen adottságokkal, milyen éves palackmennyiséggel.

 

Családunk 2001-ben kezdte a szekszárdi borvidéken lévő Szeleshát dűlő és Nyéki hegy beültetését és 2007-ben készített először palackozott bort. 2 évtizedes tapasztalt előzte meg a Szekretár Borbirtok születését. 2018 óta készítünk prémium terroir borokat melyek a saját íz világunkat tükrözik, és amelyekre igazán büszkék vagyunk. 2,6 HA organikusan művelt szőlőről szüretelünk, éves szinten 10-15.000 palackot készítünk, ezek dűlős és parcellás prémium vörösborok.

 

 

2. Mik a közeljövő tervei?

 

 

A 2019-es évjáratból fantasztikus borokat palackoztunk, ezeket az újdonságokat mutatjuk be ősszel. Az új borokkal együtt szinte teljes lesz a kínálatunk, ezzel a 6 prémium borral egészestés borvacsorákat fogunk tartani.

 

Lesznek bármilyen fejlesztések?

 

Folyamatosan fejlesztjük borászati és szőlészeti eszközeinket, hogy a lehető legjobb borokat készítsük el minden évben.

A borkóstoló termünk a Nyéki hegyen is megnyitja kapuit ősszel 8 fős privát borkóstolásokra.

 

Mik most a legnagyobb kihívások?

 

Jelenleg a legnagyobb nehézséget a csomagolóanyagok hiánya és áremelkedése okozza. Például, a hamarosan piacra kerülő „Euphoria” Cabernet Sauvignon borunkhoz egy különleges prémium olasz palackot használunk, amire több mint fél évet kellett várnunk.

 

3. Milyennek látjátok a borvidéketek helyzetét?

A szekszárdi borvidék mindig az élvonalban lesz a vörösboros vidékek között. Az utóbbi időben az egyediségét keresi Szekszárd. A borvidék adottságai ideálisak világszínvonalú borok készítésére, ezt a számos külföldi és belföldi borversenyen elért díj is mutatja, legyen szó helyi fajtákról, mint a Kadarka, Kékfrankos vagy franciákról, mint a Merlot és Cabernet Sauvignon.

4. Mit emelnétek ki – akár adottság, akár összefogás, akár bármi más?

 

Kiemelnénk a „Szekszárd palack”-os összefogást, melyen számos borászat dolgozik közel 10 éve azzal a célkitűzéssel, hogy garantáltan magas minőségű, szekszárdi stílusú, izgalmas és könnyen értelmezhető borokat mutathassanak be a külföldi fogyasztóknak is.

5. Mesélj kicsit a borászati csapatról. Kik a borászat legfontosabb szereplői?

 

Családi vállalkozásunkban négyen tevékenykedünk. Édesapám felel a tökéletes szőlő termésért napi szintű gondos munkájával. A borászati döntésekben édesanyámmal közösen döntünk, legyen ez szakmai vagy fejlesztési kérdés. Feleségem pedig a Szekretár márka vizuális megjelenéséért és a kommunikációért felel.

6. Hogy néz ki egy átlagos napotok?

 

A napunk kora reggel a szőlőben indul, a 11-14 óra között nyári hőségben a megrendelt borokat szállítjuk ki, kereskedő partnereinkkel tartjuk a kapcsolatot és a közösségi médiával foglalkozunk. Estefelé a teraszon átbeszéljük a másnapi teendőket, a palackozandó tételek sorsát, hűvösebb estéken pedig megkóstoljuk 1-1 kedvencünket.

 

7. Melyik a kedvenc tételetek és miért?

 

Kedvenc tételem pillanatnyilag a „Phoenix” Prémium Kékfrankos 2018, ami szerintem az utóbbi 10 év legizgalmasabb és legtartalmasabb Kékfrankosa. A tökéletesen beérett szőlőt 3 hétig nyitott kádban erjesztettük, majd 10 hónapon át másodtöltésű magyar 300 literes hordóban érleltük palackozás előtt. Egy baj van vele… már csak 750 palack van belőle és egyre fogy.

 

8. Melyik a legnagyobb siker, amire a legbüszkébben vagytok?

 

Legnagyobb sikerünk, hogy az első nemzetközi borversenyen, melyen elindultunk (Berliner Wein Trophy 2022), rögtön 2 aranyérmet sikerült haza hozni, amire nagyon büszkék vagyunk. Hasonlóképpen örültünk, amikor az augusztusi indulást követően alig pár héttel, Budapest legszínvonalasabb éttermeinek itallapjára felkerültünk.

Melyik borotok és milyen díjat nyert legutóbb?

„Phoenix” Prémium Kékfrankos 2018 – Berliner Wein Trophy 2022 – ARANY ÉREM

Merlot 2018 – Berliner Wein Trophy 2022 – ARANY ÉREM

 

 

9. Hol látjátok magatokat 3 év múlva?

 

3 év múlva a szekszárdi borvidék egyik meghatározó organikus kisbirtokaként látjuk magunkat, és kiemelkedő minőségű vörös borainkról ismernek minket, amiből éves szinten 15.000 palackot tudunk értékesíteni.

 

10. Szerintetek mit tud Nektek nyújtani a Winehub? Mi volt a legfontosabb ok, amiért csatlakoztatok?

 

A Winehub is a legmagasabb minőséget szem előtt tartva képvisel olyan termelőket, akik hasonló értékek mentél működnek és szeretnének egy új szintre lépni. Emellett a fogyasztók olyan minden igényt kielégítő környezetben találkozhatnak a borokkal, ami Magyarországon egyedülálló és világszínvonalat képvisel. A csapatot és a hátteret ismerve úgy gondoljuk, hogy egy hosszú távú eredményes kapcsolat kialakulása garantált.